Zo onderhoudt u uw horeca apparatuur

Helaas is het niet altijd mogelijk om storingen aan uw horeca apparatuur te voorkomen, maar het is wel mogelijk om het aantal storingen aanzienlijk te verminderen. Voor iedere horeca ondernemer is het zeer belangrijk dat alle apparatuur naar behoren functioneert.

Regelmatig schoonmaken en ontsmetten

Door regelmatig uw apparatuur grondig schoon te maken kunt u de levensduur van uw horeca apparatuur verlengen. Uw apparatuur wordt vrijwel dagelijks intensief gebruikt. Helaas wordt het vaak vergeten dat u niet alleen de apparatuur oppervlakkig moet schoon maken, maar ook inwendig. Hier onder enkele tips.

Koeltechniek

Condensor: het is van belang om regelmatig de condensor schoon te maken van koel- en vriesapparatuur. Dit doet u gemakkelijk met een zachte stoffer.

Rubbers: Versleten deurrubbers is dus iets wat we moeten voorkomen. Gelukkig is het onderhoud van de rubbers een zeer makkelijke taak. Minimaal één keer per week goed schoonmaken is in veel gevallen al meer dan voldoende. Let wel goed op het soort schoonmaakmiddel waarmee je de magneetbanden schoonmaakt. Veel schoonmaakmiddelen bevatten stofjes waardoor het rubber sneller uitdroogt.

Ventilatie: Een goede warmte afvoer is zeer belangrijk voor uw koeltechnische apparatuur. Het plaatsen van bijvoorbeeld dozen rondom uw apparatuur bevorderd de ventilatie niet. Niet alleen kan het energie verbruik flink stijgen, maar het verkort ook de levensduur van uw apparatuur.

Combisteamer

Dagelijks schoonmaken (handmatig of met een ingesteld programma) is heel simpel, maar wel effectief. Door aan het einde van iedere werkdag de oven te reinigen en te controleren op mankementen, zorgt u dat de combisteamer altijd hygiënisch en veilig in gebruik is.

Zelfreinigende combisteamers: Deze geven zelf aan wanneer de combisteamer gereinigd moet worden en hoe grondig, zo wordt er geen onnodig water en reinigingsmiddel verspild. Het voordeel van een zelfreinigend systeem is dat er geen gevaarlijke chemicaliën nodig zijn voor de schoonmaak.

Handmatig reinigen: Aan het einde van de werkdag moet u zelf het reinigingsprogramma starten. Voor de meeste combisteamers geldt dat u enkel het reinigingsmiddel moet toevoegen en de combisteamer doet verder zelf het werk.

Kooklijnen

(Gas)fornuizen: Maak branders, pannendragers en oppervlaktes grondig schoon met een vochtige doek, die niet pluist. Maak voorzichtig het topje van de thermokoppel schoon met een zachte borstel (zonder metalen haren). Let op dat de gas norzels niet geblokkeerd of verstopt raken. Maak de ovenkamer droog en schoon – laat de ovendeur open zodat de lucht kan circuleren, behalve als er stof, insecten, ongedierte in de ovenkamer terecht kunnen komen. Sluit gaskleppen of gastoevoer af bij het dichtstbijzijnde isolatiepunt.

Grill, bakplaat, gloei/sudderplaat, keramische plaat, braadpan

Bij plakkende resten, verwarm geleidelijk de temperatuur tot het maximum voor pyrolyse. Zodra de resten verbrand zijn en de temperatuur gedaald, gebruik een warme ontvetter.
Gebruik indien nodig een schraper: start achteraan het oppervlak en trek de schraper naar u toe, zodat alle resten verwijderd worden. Wees voorzichtig dat u het oppervlak niet beschadigd.
Het gebruik van koud water of ijsblokjes is absoluut verboden: de thermale schok beschadigt de kookelementen. Maak de vet/vuil-opvanglade, -bak of -emmer leeg en veeg schoon.
Voor directe kookoppervlakken (grill, bakplaat): verwarm de oppervlaktes, als ze ontvet en schoon zijn, 5 minuten om volledig te drogen. Schakel vervolgens de verwarming uit en smeer de oppervlakte in met een dunne laag plantaardige olie. Indien mogelijk, til de kookplaat op en reinig eronder.

Friteuses

Verwijder de olie en recycleer via de gebruikelijke kanalen. Het is niet aangeraden om de de olie te filteren voor hergebruik, voornamelijk door de aanwezigheid van acrylamide en het vrijkomen van keton en aldehyde (oxidatie van olie en het opnemen van vocht). LET OP:  bij gebruik van vaste olie/vet (zoals palmolie): smelt de olie voor aftappen om te voorkomen dat deze vlam vat bij het verhitten. Vul de bakken met water en 10% azijn en voeg een paar lepels soda toe; kook een paar minuten goed door voor een effectief resultaat. Bij het aftappen worden ook de leidingen, tappunten, opvangbakken en olie filtersystemen ontvet. Eenmaal schoongemaakt, droog alle oppervlaktes. Reinig alle opvangbakken, mandjes, etc. in de vaatwasser.

Bain marie, pasta cooker en self-service elementen

Wacht tot de bakken en het restwater afgekoeld zijn en tap vervolgens af. LET OP: Tap het water van de pasta cooker niet af als het heet is. Dit kan de bak beschadigen.
Ontkalk met een geschikt product (of hete witte azijn). Check de toestand en aanwezigheid van afdichtringen op de afvoer. Verwijder resten, spoel na en droog alle RVS oppervlaktes. Bescherm de oppervlaktes zoals aangegeven in de sectie RVS geschilderde / gecoate oppervlakten – apparatuur in het algemeen.

RVS oppervlakken - apparatuur in het algemeen.

Verwijder stof, vuil en vet van alle oppervlaktes. Vermijd producten die schuurmiddel bevatten zoals staalsponsjes, borstels of stalen schrapers.
Bescherm dan de oppervlaktes van tafels, neutrale units, opslag- en voorbereidingsplaatsen met een dunne laag olie om ervoor te zorgen dat het RVS intact blijft.

Professionele vaatwasmachines

Dagelijkse reiniging: Het is van belang dat u dagelijks uw professionele vaatwasmachine reinigt.  In tegenstelling tot huishoudelijke vaatwassers kan dit bij professionele vaatwasmachines, vanwege de veel hogere gebruiksfrequentie, meerdere keren per dag nodig zijn. Vooral na de laatste wascyclus is een grondige afsluitende reiniging absoluut noodzakelijk.

Verwijder elke dag, meerdere keren indien nodig, etensresten, lepets etc. uit de machine. Hiermee voorkomt u verstoppingen en adnere problemen. Controleer en reinig de filters. Maak alle hoeken en randen schoon. Controleer dagelijks de sproeiarmen om te zien of de gaatjes nog open zijn en reinig indien nodig.

Grote reiniging: Reinig de wastank grondig en verwijder ook vuil, aanslag en vetophopingen (indien nodig ontkalken). Sluit de waterinlaatklep en ontkoppel de stroom. Reinig de filters, overloopafvoer, was- en spoelarmen. Tap de ketel af als deze is uitgerust met een spoelpomp. Controleer de algemene toestand van de machine. Reinig het verwarmingselement en ontkalk indien nodig. Controleer de hoeveelheid was- en spoelmiddel(en). Sluit de tanks (afhankelijk van het model) om te voorkomen dat het was- en spoelmiddel opdrogen. Reinig de detergentbox en spoel de slangen. Reinig het waterinlaatfilter en controleer de waterinlaat- en afvoerslangen (vervang indien nodig). Reinig de condensor (afhankelijk van het model). Laat de deur (wasmachines aan de voorkant) of de kap (wasmachines van het type kap) op een kier staan, tenzij het risico bestaat dat stof, insecten, ongedierte enz. in het apparaat terechtkomen.

Let op: bovenstaande adviezen zijn algemene adviezen. Het is van belang dat u uw handleiding goed doorleest alvorens de apparatuur te reinigen (met chemicalien).

Klantenservice en snel contact opnemen

Snel regelen in uw account

Volg uw bestellingen, betaal uw facturen, bekijk  tegoeden en spaar punten op uw
bestellingen.

Snel contact opnemen?

We helpen u graag de juiste keuze te maken.
Onze klantenservice staat van 09.00 - 17.00 uur voor u
klaar.